Reclame
Aan deze reclame, uit 1996, moet ik vaak denken. Wie tot 10 kan tellen, kan de hele wereld bellen!
In deze tijden, waarin er veel mensen eenzaam zijn, komen er ook vaker mensen in de praktijk die zich alleen voelen. Of eenzaam…wat is het verschil?
Iemand die zich alleen voelt, hoeft niet eenzaam te zijn! Iemand die zich eenzaam voelt kán ook alleen zijn.

Bellen
Wat mij opvalt is dat mensen de telefoon niet meer pakken wanneer ze zich alleen voelen. Aan mijn klanten vraag ik dan: hoeveel mensen heb jij in je contactlijst van je telefoon staan? En dan de vraag: staat er helemaal niet tussen die je zou kunnen bellen voor een babbeltje?
Er is schroom om te bellen, waar komt dat vandaan? Ik ben van de generatie waarin we niets anders hadden, nou ja, we konden ook schrijven natuurlijk, maar bellen was heel gewoon.

Opdringen
Het blijkt dat mensen vaak het gevoel hebben dat ze zich opdringen wanneer ze iemand bellen. Maar echt, dit is een flink staaltje van projectie. Jij denkt dat de ander zó zou reageren of er iets van zou vinden, maar feitelijk wéét je het niet! Het is aan de ander om aan te geven dat het niet gelegen komt, dat zou natuurlijk een mooie openingszin zijn: bel ik gelegen? Zo ja, dan heb je alvast een ingang om een gesprek te beginnen. Zo niet, dan kun je vragen wanneer het wél gelegen komt en later terugbellen.

Openingszin
Je zou natuurlijk kunnen beginnen met het informeren hoe het met de ánder gaat. Wie weet voelt deze persoon zich momenteel ook wel alleen! En als het zo uitkomt kun je ook afspreken om samen wat te gaan doen, een drankje buiten de deur, een etentje bij jou thuis, een film te gaan bekijken.
Maar je zult wel eerst zelf de drempel over moeten gaan om die 10 cijfers in te toetsen, alhoewel dat tegenwoordig helemaal niet meer hoeft en dat je in 2 of 3 handelingen al iemand aan de lijn kunt krijgen…

Dus, voel je je alleen of eenzaam? Pak je telefoon en kijk even in je contactenlijst, wees niet te passief en blijf niet lijdzaam in de gemoedstoestand zitten, wordt wat yanger zou de I Tjing zeggen 😉