De I Tjing is geen goed nieuws show.
In de huidige maatschappij worden we vaak overspoeld met nieuws en informatie die gericht is op succes, prestaties en positiviteit. We worden aangemoedigd om voortdurend te streven naar meer, beter en sneller. Dit kan leiden tot een onevenwichtige focus op yang-energie, die wordt geassocieerd met activiteit, ambitie, en het streven naar doelen. Maar de I Tjing leert ons dat het belangrijk is om ook de yin-energie in ons leven te erkennen en in balans te blijven.

Het vrouwelijke, donkere principe, ontsnapt al snel aan de aandacht wanneer je steeds maar moet presteren, verwerken, van alles iets moet weten, dit is uitputtend.

Verdringen
We verdringen al snel onze negatieve kanten, ze mogen er niet zijn, we mogen niet negatief denken, alles moet ‘maatschappelijk’ correct zijn en we moeten voldoen aan verwachtingen van onszelf en de mensen om ons heen. Hoe vermoeiend is dat?!
De I Tjing brengt het allemaal aan het licht. De teksten zijn vaak poëtisch of symbolisch geschreven, maar heus, wanneer het op jou slaat, zal het met je resoneren en je zult onmiddellijk begrijpen wat de bedoeling is.

Navolgen om de buit
Een voorbeeld: “Navolgen om de buit, standvastigheid geeft ongeluk. Vertrouw op het Tao, met helderheid als doel, hoe zou dat fout kunnen zijn?’
Weet jij wat hier bedoeld wordt? Vaak komt deze lijn tevoorschijn wanneer iemand omwille van eigenbelang iets of iemand najaagt, om er zelf beter van te worden. Berekenend gedrag, manipulatie, met iemand verkering hebben om zijn of haar geld bijvoorbeeld. De I Tjing raadt je echter aan om vooral op je eigen pad te blijven lopen, om te werken aan jezelf en dat je hierdoor het beste uit een slechte situatie kunt halen. Weer wat geleerd. We zijn allemaal lerende wezens, en niet alles leer je op school!

Te passief
Een voorbeeld van té yin, want ook dat komt voor, ‘de schok komt: ontzetting, grote ontzetting! Als de schok leidt tot actie, geen blunders. Hier brengt een schok je van de wijs, maar je beseft ook dat je je mouwen moet opstropen, dingen in orde moet gaan maken, zaken recht gaan zetten, om in een betere situatie te komen. Misschien heb je zaken te lang op hun beloop gelaten waardoor je in de problemen dreigt te komen, maar het is nog niet te laat! Je kunt hier nog iets….

Wat een ramp!
Anders is het bij de bovenste lijn van de terugkeer: Verwarde terugkeer, rampen en blunders, het optrekken van het leger zal tot een grote nederlaag leiden. Dat is rampspoedig voor de monarch, in tien jaar lang is hij niet meer tot actie in staat. Te laat! Je bent te ver gegaan met moraliseren, je wil opleggen, anderen voor je karretje te spannen en íemand zwart te maken.  Vertellen dat de ander het verkeerd heeft gedaan. Dit komt niet meer goed, je hebt je niet als een leidinggevende, een eerbaar mens getoond en dat gaat de komende tijd niet meer vergeten worden. Maar ook dit is een leerproces, wel een hele pijnlijke, ga na hoe dit kon gebeuren.

Heb je wat hulp nodig om eens kritisch naar jezelf te kijken, zonder oordeel, op een objectieve, realistische manier, neem dan even contact met mij op!