Wat wil je weten?

Voordat je naar de praktijk komt zal je jezelf best wel afvragen wat je nou eigenlijk wilt weten.
Misschien kan deze blog je inspireren of kom je er achter wat je niet kunt vragen. Want er zijn echt vragen die je niet bij mij kwijt kunt. Soms omdat er een ethische kant aan het werk zit, soms omdat ik er ook geen antwoord op weet of kan krijgen.
Enkele voorbeelden: vragen over derden, of het goed gaat met je volwassen zoon (die nog in leven is), of de relatie van je dochter van 18 stand zou houden, of dat het kind van je ex een moetje was of een liefdesbaby. Echt waar, dat soort vragen worden weleens gesteld.

Leeftijd
Vanaf een jaar of 16 hanteer een privacy-beleid. Vragen over kinderen beantwoord ik dan niet. Ze zijn in staat om het zélf aan mij te vragen als ze het willen weten. Zie het als dat je de post openmaakt van je kind, terwijl het kind dit niet weet! Dat jij dingen te weten komt, die je kinderen je niet willen vertellen.
Is je kind 16 jaar of ouder, en heb je een conflict of problemen met je kind, dan kan ik wél kijken naar jou en je kind, hoe je er het beste mee om kunt gaan bijvoorbeeld. Of wat er moet gebeuren wil het contact een beetje gaan vlotten. Dichterbij kan ik dan niet komen…

Wat kun je dan wél vragen?
Om nog even bij de kinderen te blijven, wanneer ze jonger zijn, kan ik kijken hoe het met ze gaat, na bijvoorbeeld een scheiding. En zien of de schoolkeuze die je maakt of wilt maken, wel past bij het kind. Gaat het vriendjes en vriendinnetjes krijgen? Het naar zijn of haar zin krijgen op school?
Ook wanneer er een plotselinge verandering in het gedrag van het kind is, kan ik kijken naar wat er Be

Overige vragen
Doorgaans begin ik met een sessie waarin ik alleen je voornaam voorleg aan de I Tjing. Soms denken we te weten wat er aan de hand is, met alle invullingen en projecties erbij. Iedereen doet dat vanuit het eigen referentiekader, de opgedane ervaringen die ervoor kunnen zorgen dat je een bepaalde situatie snel kunt herkennen. Maar de I Tjing gaat meteen naar de kern, de essentie van dat waarvoor je komt. En heel vaak is dan ook meteen de vraag waarmee je kwam opgelost, maar niet altijd natuurlijk.

Werk, liefde, wonen
Dit zijn toch wel de meest terugkerende thema’s met vragen als: komt mijn ex bij mij terug met stip op 1 staat. Maar ook, krijg ik een geliefde, hoe lang blijf ik nog alleen? Tijdsduur vragen zijn altijd lastig te beantwoorden omdat je met je eigen gedrag processen kunt vertragen.
Ook vragen over werk, krijg ik werk, wat voor werk past er bij mij, hoe zit het met mij en mijn collega/manager/directeur. Ga ik promotie krijgen, of ontslag?
Dan ook nog vragen over wonen, ga ik verhuizen? Dit is meestal een eigen wilsbesluit, maar ik kijk er altijd naar. Kom ik terug in mijn oude buurt? Ga ik met iemand anders verhuizen? Hoe reageren mijn kinderen op een verhuizing?

Wat jij wilt
Behalve bovenstaande vragen kun je er nog veel meer bedenken: hoe sta ik ervoor ten opzichte van…., wat kan ik nu het beste doen met……wat is er nu belangrijk voor mij…wat staat mij te wachten met….hoe sta ik ervoor in mijn relatie met….wat moet ik nu weten? En daar kan de I Tjing je dan een antwoord op geven, zonder dat je het allemaal zelf hoeft te bedenken 😊